Bij de Eindhovense Roeivereniging Beatrix vinden we zes oud-leden terug van Orca, Charon en USR de Batavier. Ieder van hen heeft in een andere periode in Utrecht gestudeerd en geroeid. Elien Meijer, Angelique Stokvis, Roelof Kleppe, Robin Sterk en Willemijn Nieuwenhuis vertelden al eerder over hun vroegere en tegenwoordige roeiersbestaan. Nu is het de beurt aan Tino Hillenaar om zijn ervaringen wat betreft 030 🡪 040 met ons te delen.
Tino met Unitas-baret, Batavier-stropdas, roeiblik en bridgetrofeeën
“Een hele verrassing dat ik na zoveel jaar bij ERV Beatrix getraceerd ben als oud-Batavierlid. Ik ben geen Orca-lid geweest, maar voldoe wel aan het criterium “van 030 naar 040”. Ik ben geboren in 1942 te Rotterdam, in 1951 ben ik naar Eindhoven verhuisd, waar ik het diploma HBS-B aan het Gemeentelijk Lyceum Eindhoven (GLE) heb behaald. In 1959 ben ik met mijn studie natuurkunde in Utrecht begonnen en ben ik lid geworden van USR Unitas. Ik koos ook voor de subverenigingen USR de Batavier en USBC, de bridgevereniging van Unitas.
Als lid van USR de Batavier, opgericht in 1957, roeide je bij de burgervereniging Viking. 1959 was her eerste jaar dat een gladde vier wedstrijdploeg bestaande uit enkel Batavierleden geformeerd werd. Hiervan werd ik stuurman. Binnen Viking kwam er nog een wedstrijdvier tot stand, waardoor een tweekamp moest beslissen welke ploeg door Viking afgevaardigd zou worden naar wedstrijden. In het voorjaar van 1960 werd deze tweekamp over 1 km op het Merwedekanaal verroeid. Deze werd door de Batavier gewonnen. Wedstrijden werden geroeid op de Oostzaan, Bosbaan en Leidse Rijn (Hollandia). Realiteit was nu dat een onder de naam Viking ingeschreven ploeg aangemoedigd werd met “Hup Batavier”. Leg dat maar eens uit aan een buitenstaander… Binnen Viking ontstond daarover enige irritatie en in het verdere verloop van het wedstrijdseizoen ontstonden meerdere, meestal kleine, ergernissen. In de jaren 1960 en 1961 werd het verschil van inzicht wat betreft invulling en realisatie van de wedstrijdagenda en botenplan steeds groter, wat uiteindelijk zou leiden tot het zelfstandig worden van USR de Batavier..
Selectierace op het Merwedekanaal – 1960
Eind 1961/begin 1962 kwam er een werkgroep tot stand van drie personen om van de Batavier een zelfstandige vereniging, aangesloten bij de KNRB, te maken. Vanuit het bestuur van de Batavier werd ik als toenmalig fiscus toegevoegd aan deze werkgroep. Doelstelling was om in ieder geval vóór de zomervakantie zover te zijn dat we bij de aanvang van het nieuwe collegejaar de eerstejaars konden ontvangen. Gestart werd met werkkampen en acties zoals de verkoop van lucifers: zonder geld geen boten. De eerste boten werden door overname verworven en ondergebracht bij een houthandel aan de Leidsekade. Daar werd herstel gepleegd zoals schuren en lakken om ze in goede conditie te krijgen. Financieel ging het zo goed dat een nieuwe gladde vier bij Empacher gekocht kon worden. Eind 1962 was het zover dat de Batavier lid van.de KNRB werd. Een werfkelder van de Willem Arntsz Stichting aan de Oude Gracht was intussen ingericht als loods. Een acht behoorde ook al tot het botenbezit en er was genoeg animo om voor de Head in training te gaan. Deze wedstrijd mocht ik sturen, daarvoor had ik een jaar in een lichte vier geroeid en een seizoen een vier gecoacht. Voor de acht hadden we veel bekijks als we door de Oude Gracht roeiden. Door de strenge winter 1962/1963 was er te weinig gelegenheid om te trainen en werd er besloten de Head uit te stellen naar een latere datum. Op die datum had ik echter een studiereis naar Denemarken en Zweden gepland. Het was een moeilijke beslissing, maar uiteindelijk koos ik voor de reis, dus helaas geen Head voor mij.
Bosbaan – juni 1960
Tot zover het tijdperk dat ik actief was voor de Batavier. Nog een korte periode roeide ik op de zaterdagmorgen met enkele oudgedienden vanaf de Zeehaenkade, het onderkomen na de Oude Gracht. Helaas is door een brand (archief)materiaal verloren gegaan. Zoals menige roeier ben ik ook wel eens omgeslagen. Dit is mij overkomen toen ik in oktober 1960 in een twee met stuurman meedeed aan een onderlinge wedstrijd van de Batavier op het Merwedekanaal. Het is duidelijk dat wij de finish toen niet hebben gehaald. Op de foto ben ik rechts te zien, met op mijn hoofd nog de Unitasbaret.
Finish niet gehaald, wél het Utrechts Nieuwsblad…
Bridge was intussen mijn tweede hobby geworden. Voor USBC speelde ik jarenlang hoofdklasse. Hoogtepunten waren het behalen van het Nederlands Studentenkampioenschap viertallen en het bereiken van een finaleplaats Nederlandse Kampioenschappen paren. De omstandigheden tijdens het spelen van wedstrijden waren soms zeer bijzonder: in een bruin café rond het biljart waarop zelfs ook nog gebiljart werd; zo nu en dan wegduiken om een keu niet in je nek te krijgen. Bij de UVSV werden we bij de voordeur welkom geheten om vervolgens snel naar de zolder gedirigeerd te worden en onder begeleiding gingen we naar de WC.
Tijdens mijn militaire dienst ben ik in 1968 afgestudeerd. Na het vervullen van de dienstplicht ben ik getrouwd en heb ik een baan in Rijswijk/Voorburg aanvaard bij de computerindustrie van de N.V. Philips. Delft en Zevenhuizen waren mijn woonplaatsen. In Zevenhuizen heb ik samen met de achterbuurman een bridgeclub opgericht, nu precies 50 jaar geleden. Roeien was even niet aan de orde. Dat werd vervangen door tennissen. Helaas moest ik al snel een andere baan zoeken, omdat de computertak afgestoten werd. Er volgde een verhuizing naar Son en Breugel, waar ik het tennissen en bridgen voortzette. Vanwege een vervelende blessure, opgelopen tijdens het tennissen, moest ik hiermee stoppen. Na vijf jaar tobben werd gelukkig door een acupuncturist ontdekt wat de werkelijke oorzaak van de pijn was, namelijk een nare rugblessure. Na een herstelperiode van ongeveer twee jaar was ik weer zo ver om aan sporten te gaan denken. Na overleg met de fysiotherapeut werd besloten het met roeien te proberen. Nu ben ik alweer elf jaar lid van ERV Beatrix.
Stuurman Tino temidden van zijn ploegmakkers
Sporadisch heb ik de sportieve prestaties van Orca gevolgd. Tweemaal ben ik op de loods geweest aan de Verlengde Hoogravenseweg. Door enkele oud-Batavierleden werd een tocht naar Rhijnauwen georganiseerd (2008). In 2011, ongeveer 50 jaar na de oprichting van de zelfstandige USR de Batavier. Dit werd gevierd met een reünie. Helaas bestond de opkomst voornamelijk uit leden van de jaren 1957 tot 1963. Een gezellig samenzijn op de loods en wat kleine onderlinge wedstrijdjes maakten dit toch tot een geslaagde dag.
Mij werd de vraag gesteld of ik iets kan vertellen over het verschil tussen Orca en Beatrix. Dat kan ik natuurlijk niet, ik ben nooit lid van Orca geweest. Ik kan wel proberen wat kenmerken van een studentenvereniging af te zetten tegen die van een burgervereniging. Allereerst de ledensamenstelling: bij een studenten-vereniging ligt de leeftijd voornamelijk tussen 20 en 30 jaar, bij een burgervereniging is er meer spreiding. Bij een studentenvereniging staat het wedstrijdroeien voorop, bij ERV Beatrix ervaar ik een gezonde mix van wedstrijdroeien en recreatief roeien.
Tino stuurt én roeit wekelijks, hier in de 2x-
Ten slotte, alles nog eens overziend, kom ik tot de voorzichtige conclusie dat ik mede schuldig ben aan het ontstaan van Orca, heel bizar maar wel met een goed “gevoel”!
Dank je wel, Tino, voor jouw boeiende bijdrage aan de rubriek Van 030 naar 040, haal door!
Robin Sterk